چالکود زمستانه یک روش کاربردی در تغذیه درختان است. در این روش مواد غذایی مورد نیاز درختان به صورت مخلوطی از کودهای آلی و شیمیایی، در نزدیکی محل ریشه های درختان قرار داده میشود. راندمان چالکود زمستانه به دلیل اینکه ریشه ها مستقیم مواد غذایی مطلوب خود را تامین میکنند، به مراتب بالاتر است. تمامی درختان در فصل زمستان و پس از اتمام فصل رشد و نمو نیازمند تجدید قوای اساسی هستند. اهمیت این نکته به خصوص در مورد درختان مثمر خصوصا درختانی که سال آوری دارند، دو چندان است، زیرا تولید میوه در این درختان باعث کسر انرژی بسیاری میشود. علاوه بر کمبود انرژی، گیاه در فصول سرد در برابر سرما و بیماریها، مقاومت خود را ازدست داده و به عبارتی ضعیف میشود. اگر این ضعف با کوددهی زمستانه جبران نشود و عناصر مورد نیاز درخت به تدریج در اختیارش قرار نگیرند، در فصل بهار جوانهها بهخوبی رشد نکرده و محصول از لحاظ کیفی و کمی، مطلوب و مرغوب نخواهد بود به همین دلیل است که هنگام خواب ریشههای درخت، بهترین زمان و فرصت برای تغذیه درختان محسوب میشود. از طرفی مهم ترین و موثرترین روش برای کوددهی زمستانه، روش چالکود است. معمولا کودهای چالکود برای مصارف باغی و درختان مثمر مورد استفاده قرار گرفته و در خصوص کشتهای زراعی بیشتر این کودها با عنوان کودهای پیش کشت شناخته میشود.
در ترکیب چالکود زمستانه نیز با توجه به آنالیز خاک میتوان از انواع نیتراتها (نیترات پتاسیم، نیترات آمونیوم، نیترات کلسیم)، انواع سولفاتها( سولفات آهن، سولفات روی، سولفات پتاسیم)، کودهای حاوی فسفر( سوپرفسفات ساده و سوپر فسفات تریپل)، عناصر کلاته (کلات آهن، روی و منگنز)، گوگرد میکرونیزه و یا گرانوله بنتونیت دار با اندازه متناسب در ترکیب چالکود استفاده کرد
برای هر درخت سولفات آمونیوم۵۰۰ گرم، سولفات پتاسیم ۱۰۰۰ گرم، سولفات روی ۳۰۰ گرم، سوپرفسفات ۲۵۰ گرم، سولفات آهن۲۰۰ گرم، گوگرد گرانول۱۵۰۰گرم، سولفات منگنز۵۰ گرم، کود حیوانی پوسیده و اسید هیومیک گرانوله در چالکود استفاده میکنید. هیومیک اسید علاوه بر اینکه جذب مواد مغذی چالکود را بالاتر می برند سبب بهبود بافت خاک باغ میشود.
بهترین زمان برای استفاده از چالکود، پاییز و زمستان است. بعد از ریزش برگ درختان و خزان کردن و همچنین زمان به خواب رفتن درخت دو بازه مناسب برای کود دادن به روش چالکود است. چالکود پاییزه و زمستانه باعث میشود مواد مورد نیاز برای رشد درخت به مرور به ریشه نفوذ کرده و مقاومت درخت را در برابر بیماریها و رشد آفات نیز افزایش میدهد. اجرای این روش در زمستان مخصوصا در اواخر بهمن تا اواخر اسفند منجر به رشد بهتر درخت در بهار و میوه دهی بیشتر آنها خواهد شد.