تاثیر ضدعفونی بذر گندم و جو و اثرات آن
با توجه به اینکه تعدادی از بیماریهای گندم و جو بعد از کاشت قابل کنترل نیستند و به علت عدم توجه دقیق به ضدعفونی و اجرای صحیح آن بیماریهای بذر زاد هر سال خسارت زیادی به محصول زراعی وارد مینمایند. به همین خاطر کنترل این عوامل همواره دارای اهمیت بوده و برخورد صحیح و فنی در آنها گام مهمی در افزایش کمی و کیفی محصول خواهد بود.
بیماریهای بذر زاد
قارچهای بیماری زا که به وسیله بذر غلات منتقل میگردند نه تنها موجب خسارت محصول میشوند، بلکه از نظر کیفی نیز تغییراتی در بذر به وجود میآورند مثل:
تغییرات رنگ بذر
عقیم شدن و عدم تکامل بذر
کاهش و یا از بین رفتن قدرت حیاتی و رویش بذر
توصیه های فنی ضدعفونی بذر
ضدعفونی بذر با سموم قارچکش آسانترین و با صرفهترین طریقه جلوگیری از خسارت بیماریهایی است که به وسیله بذر منتقل میگردند زیرا عامل بیماری در عملیات محدود و تحت کنترل از بین خواهد رفت، از انتشار و انتقال بیماری در مزرعه و ایجاد خسارت به شدت خواهد کاست، بذور جوانه زده در مقابل پاتوژنهای خاکزی محافظت شده و در بعضی موارد از ایجاد آلودگی در مراحل رشد گیاهچه جلوگیری به عمل میآورد.
از طرفی ضدعفونی بذر در مقایسه با مبارزه شیمیایی در مزرعه، امکان آلودگی محیط زیست را به حداقل میرساند، برای ضدعفونی بذر با سموم شیمیایی به این نکته باید توجه داشت که آیا عامل بیماری سطحی است؟ و یا اینکه در پوشش و ساختمان داخلی بذر منتقل گردیده است؟ در آلودگیهای سطحی بذر استفاده از سموم تماسی برای ضدعفونی کفایت میکند، ولی در مواردی که آلودگی بذر داخلی باشد استفاده از سموم سیستمیک به منظور نفوذ در داخل بذر و تاثیر عوامل بیماری ضروری است.
سیاهک پنهان و آشکار گندم و پوسیدگیهای طوقه و ریشه ناشی از عوامل بیماریزای قارچی از جمله بیماریهای هدف برای ضدعفونی بذر هستند.
سیاهک آشکار گندم و جو
با توجه به اینکه آلودگی یا اندام قارچ عامل سیاهک در داخل جنین بذور به ظاهر سالم است از قارچکشهای سیستمیک مانند کربوکسینتیرام و کاربندازیم استفاده میکنیم.
سیاهک پنهان گندم با توجه با اینکه اندام قارچی که عامل سیاهک است روی سطح بذر و در خاک به سر میبرد میتوان از سموم حفاظتی و سیستمیک استفاده کرد. مثل: کربوکسینتیرام (ویتاواکس تیرام) ، دیوی دند (دیفنوکونازول)، تریادیمنول (بایتان) و تبوکونازول (راکسیل)