قارچ کش چیست؟
سموم قارچ کش موادی شیمیایی و بیولوژیکی هستند که برای کنترل و پیشگیری از رشد قارچها و اسپورهای قارچی استفاده میشوند. قارچها میتوانند به عنوان پاتوژنهایی عمل کنند که به گیاهان، حیوانات و حتی انسانها آسیب میزنند. عموما در کشاورزی و باغبانی قارچ کش ها جز ابزار های ضروری به حساب می آیند که برای مقابله با بیماریهای قارچی مورد استفادخ قرار می گیرند.
قارچ چیست؟
قارچها گروهی از میکروارگانیسمها هستند که میتوانند به عنوان انگل یا تجزیهکننده در گیاهان زندگی کنند. در بیشتر مواقع قارچ ها عامل آسیب رسیدن و بیماری در گیاهان می باشند. ین بیماریها میتوانند تولید محصول را کاهش داده و کیفیت آن را تحت تأثیر قرار دهند. معمولا عفونت قارچی در بذر، خاک، کودهای دامی، محصولات مجاور و علف های هرز آلوده، منبع مناسبی برای گسترش قارچ در گیاهان هستند.
انواع قارچ ها در گیاهان
در گیاهان، انواع مختلفی از قارچها وجود دارند که باعث بروز بیماریهای گوناگون می شوند. این قارچها بر اساس نحوه اثرگذاری و نوع بیماریهایی که ایجاد میکنند به چند دسته تقسیم می شوند، که در ادامه به بررسی انواع قارچ ها می پردازیم.
آنتراکنوز: یک بیماری قارچی در خاک میباشد که گیاهان آپارتمانی را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف اصلی این نوع قارچ گیاهانی است که عمدتا بخاطر شاخ برگشان از آنها نگهداری میشود.
![بیماری قارچ آنتراکنوز در گیاهان](https://www.nafistradeco.com/wp-content/uploads/2024/07/آنتراکنوز.jpg)
![کپک سفید قارچ در گیاهان](https://www.nafistradeco.com/wp-content/uploads/2024/07/هایی-برای-از-بین-بردن-قارچ-گلدان.webp)
کپک سفید: گیاهان آپارتمانی که بر روی سطح خاک گلدان یک ماده سفید رنگ مشاهده میشود ، در معرض خطر مرگ نیستند ، اما این قارچ ها می تواند ظاهر گیاه را بد جلوه دهد. اما ابن نشان دهنده نگهداری ضغیف از گیاهان می باشد.
پوسیدگی ریشه: یکی از آسیب های شایع قارچی درختان باغ از جمله گیلاس، زرد آلو و گلابی است. این قارچ تنها ریشه گیاهان را مورد حمله قرار میدهد و با لهیده و پوسیده کردن آنها خسارات فراوانی به بار می آورد. این نوع بیماری به فیتوفتورایی نیز مشهور می باشد.
![پوسیدگی ریشه در گیاهان قارچ](https://www.nafistradeco.com/wp-content/uploads/2024/07/های-درمان-پوسیدگی-ریشه-گیاهان.webp)
![بیماری قارچ زنگار در گیاهان](https://www.nafistradeco.com/wp-content/uploads/2024/07/انواع-بیماری-های-قارچی-گیاهان.jpg)
زنگار: از شایع ترین بیماری های قارچی گیاهان می باشد. این قارچ به قسمت های مختلف گیاه از جمله برگ، ساقه، بذر و حتی میوه حمله کرده و با تضعیف آنها مشکلات فراوانی به بار می آورد. زنگار در گیاهان معمولا به رنگ های زرد فرمز و نارنجی می باشد.
نحوه انتخاب بهترین قارچ کش
برای انتخاب و خرید قارچ کش مناسب و کنترل بیماری گیاه خود باید به چندین مورد توجه کنید که عبارتند از:
- شناسایی دقیق بیماری قارچی
- انتخاب نوع مناسب قارچکش
- ارزیابی مقاومت قارچی
- در نظر گرفتن شرایط محیطی
- رعایت نکات ایمنی و زیستمحیطی
- مشورت با متخصصین
- ارزیابی اقتصادی
بهترین قارچ کش:
قارچ کش متالاکسیل یکی از پر استفاده ترین مواد فعال در مبارزه با بیماریهای قارچی در سراسر جهان است. سم متالاکسیل از گروه فنیل آمیدها و دارای خاصیت سیستمیک است و برای پیشگیری و کنترل بیماریهای قارچی در انواع گیاهان کاربرد دارد.
![قارچ کش متالاکسیل](https://www.nafistradeco.com/wp-content/uploads/2024/07/Metalaxyl.jpg)
علت به وجود آمدن قارچ در گیاهان
- قارچها در گیاهان به دلایل مختلفی رشد میکنند و میتوانند به اشکال مختلف در گیاه ظاهر شمند. در اینجا به علل و عواملی که منجر به رشد قارچها در گیاهان میشوند می پردازیم:
- شرایط محیطی مناسب:
رطوبت بالا: قارچها به طور کلی به رطوبت بالا بسیار حساس هستند. شرایط مرطوب و بارانی، همچنین آبیاری بیش از حد میتواند محیط مناسبی برای رشد قارچها را فراهم کند.
دمای مناسب: در حالت کلی هوای گرم و معتدل بستری مناسب برای رشد قارچ ها می باشد.همچنین تغییر ناگهانی هوا نیز موجب رشد قارچ ها میشود.
کمبود نور: محیطهای کمنور و سایهدار، به خصوص در داخل گلخانه ها یا زیر درختان، میتوانند شرایط مناسبی برای رشد قارچها ایجاد کنند.
- تغذیه نامناسب گیاه:
کمبود مواد غذایی: کمبود برخی از مواد مغذی مانند پتاسیم و فسفر میتواند باعث ضعف گیاهان و افزایش آسیبپذیری آن ها نسبت به بیماریهای قارچی شود.
- عوامل محیطی و زراعی:
آبیاری نامناسب:ابیاری به اندازه نا درست باعث خشکی یا رطوبت بیش از حد می شود که موجب ایجاد قارچ در گیاهان می شود.
تهویه ناکافی:نبودن تهویه مناسب در گلخانهها و باغها میتواند منجر به افزایش رطوبت و در نتیجه رشد قارچها شود.
- آلودگی و بقایای گیاهی:
بقایای گیاهی الوده:باقیماندههای گیاهی آلوده که به درستی حذف نمیشوند، میتوانند به عنوان منابع عفونت برای قارچها به شماتر بروند.
- نوع گیاه و مقاومت آن:
حساسیتهای ژنتیکی:برخی از گیاهان به طور طبیعی به بیماریهای قارچی حساستر هستند. انتخاب و کشت گیاهان مقاوم میتواند به کاهش ایجاد بیماری های قارچی کمک کند..
- عملیات مدیریتی نادرست:
عدم استفاده از سموم مناسب:استفاده نادرست از سموم قارچکش یا استفاده نکردن به موقع از آنها میتواند به عدم کنترل بیماریهای قارچی منجر شود.
عدم تناوب زراعی:کشت پی در پی یک گیاه در یک منطقه بدون تناوب میتواند باعث افزایش خطر آلودگی قارچی در خاک شود.
۵ تا از بهترین سموم قارچ کش
![بهترین سموم قارچ کش](https://www.nafistradeco.com/wp-content/uploads/2024/07/55.jpg)
- کلرتالونیل
- تبوکونازول
- متالکسیل
- آزوکستروبین
- فنبوکونازول
بهترین قارچ کش برای ریشه گیاهان
سم قارچ کش برای ریشه درختان از پوسیدگی ریشه درختان داخل خاک جلوگیری می کند. بردوفیکس یکی از بهترین سمومی است که برای درمان پوسیدگی ریشه درختان استفاده میشود. سم بردوفیکس طبیعیترین و بهترین قارچ کش تماسی مسی با اثر حفاظتی بالا می باشد،همچنین این کود جز سالم ترین کود های دنیا می باشد.متالاکسیل، فسفیت، فنزوفن، تریازولها و آزوکسترو بین نیز برخی از بهترین ها برای پوسیدگی ریشه درختان هستند.
بهترین قارچ کش برای گوجه فرنگی
یکی از بهترین سموم قارچ کش برای گوجه فرنگی می توان به داکونیل اشاره کرد. داکونیل جز قارچ کش های غیرسیستمسک می باشد.این سم از توانایی کنترل گستردهای از بیماریهای قارچی از جمله آلترناریا و فیتوفترا در گیاهان گوجهفرنگی و سیبزمینی برخوردار می باشد. همجنین این قابلیت را دارد که در برابر قطرات باران مقاوم است و کارایی خود را از دست نمی دهد.
بهترین قارچ کش برای گندم
استفاده از سموم و قارچ کش ها در کشاورزی به خصوص پرورش گیاهانی مثل گندم نیازمند توجه در جوانب مختلف دارد، مثل اثربخشی در کنترل آفات و قارچها، سلامت انسانها و محیط زیست می باشد.تعیین قوی ترین سم قارچکش برای گندم بسته به نوع بیماریها، شرایط محیطی، مقررات کشاورزی و دیگر عوامل مختلف متفاوت است.به طور کلی برای “گندم” نمی توان قوی ترین نوع آن را انتخاب کرد. ابتدا بهتر است بسته به مشکل گیاه خود و شرایط آب و هوایی و … با یک کارشناس مشورت کرده و با در نظر گرفتن مقررات کاشت گندم سم و قارچ کش خود را استفاده کنید.
![بهترین سم قارچ کش برای گندم](https://www.nafistradeco.com/wp-content/uploads/2024/07/گندممم.jpg)
بهترین زمان برای سمپاشی قارچ کش ها
انتخاب زمان مناسب برای سمپاشی قارچکشها تأثیر زیادی بر کارآیی آنها در پیشگیری بیماریهای قارچی دارد. با در نظر گرفتن شرایط محیطی، مرحله رشد گیاه و نوع قارچ، زمان مناسبی را برای سمپاشی می توان انتخاب کرد که هم در پیشگیری و هم در درمان بیماری مؤثر باشد. همچنین، رعایت دستورالعملهای تولیدکننده و مشاوره با متخصصین درباره سمپاشی قارچ کش ها می تواند مفید باشد.