آیا شما تاکنون با این آفت روی درختان مواجه شدید؟ به نظر شما این آفت، فقط مخصوص درخت گلابی است یا ممکن میزبان های دیگری داشته باشه؟ چگونه این آفت در درختان کنترل میشود؟ سم مناسب برای پسیل گلابی چیست؟
پسیل گلابی یا عسلک یکی از آفات مهم درختان گلابی در اکثر نقاط کشور و بسیاری از نقاط دنیا است. زیان این آفت در نواحی گرم و خشک به مراتب بیشتر از نقاط سرد و مرطوب است.
پسیل گلابی مانند شته و شپشکها در دوره پورگی و بلوغ برای تامین مواد پروتئینی بدن خود مقدار زیادی شیره نباتی مکیده و پس از جذب مواد مورد نیاز بقیه را با تغییراتی به صورت مایع چسبناک دفع میکند.
از این رو این آفت را گاهی عسلک نیز مینامند. در موقع حمله شدید این آفت سطح برگ و حتی شاخه و تنه درختان به شدت به این مایع چسبناک آلوده می شود. از طرفی در اثر بسته شدن روزنه های برگ عمل تهویه و تنفس در برگ ها متوقف میگردد.
در اثر اختلالات تغذیه و تنفس، رشد و تشکیل جوانههای برگ و گل سال بعد درروی شاخهها متوقف می ماند، جوانه های گل و میوه در روی درخت تشکیل نمیگردد و میوههای همان سال ریز و بد شکل میشوند.
در سالهای اخیر پسیل گلابی را ناقل بیماری میکوپلاسموز نیز می شناسند.
این بیماری باعث خشکیدن سریع درختان گلابی میشود.
در صورت انتشار این آفت، درختان ضعیف شده، محصولات کمتر و میوههایی با لکههای سیاه تا قهوهای تولید خواهند کرد و شروع به برگریزی خواهند نمود.
تکثیر پسیل گلابی در سایر درختان:
چندین گیاه دیگر، ممکن است میزبان موقتی پسیل بالغ باشند و به عنوان مکانی برای گذران فصل زمستان پسیل ها عمل کنند. پسیل ممکن است از سایر درختان میوه های برگریز، به ویژه سیب تغذیه کند، این آفت، در فصل پاییز از باغهای گلابی پراکنده میشوند و در بهار، مجدد باز میگردد. با این حال، پسیل گلابی، در این میزبان های گذرا، انتشار نمی یابند.
شکل شناسی:
حشرات کامل دارای دو شکل فصلی هستند،شکل زمستانه دارای رنگ نارنجی متمایل به قهوه ای است و در بعضی از قسمتهای پشت سیاه رنگ است. طول حشره در حدود ۵/۳ تا ۴ میلی متر است. نکته: پسیل تا پوره سن پنجم بی بال هست و راحت تر کنترل می شود.
حشره بالغ بالدار هست و کنترلش قطعا سخت تر هست و بعضی مواقع با آفت شته اشتباه گرفته میشود.
شوک پسیلا چیست؟
پسیل گلابی؛ با تغذیه از درخت، مقادیر زیادی عسلک ترشح میکند که روی شاخ، برگ و میوه میریزد و منجر به رشد قارچ دودهای میشود. این قارچ پسیلا، موجب سیاه شدن پوست میوه، بروز لکه های قهوه ای روی برگ، برگ زدایی درختان، ممانعت از تشکیل جوانه های میوه و در واقع آسیبی به نام (شوک پسیلا) میشود. این رویداد، موجب کاهش کیفیت میوه خواهد شد که ناشی از بزاق سمی است و با تغذیهی پسیل در حال رشد، به درخت تزریق میگردد.
مبارزه با پسیل گلابی:
در مرحله حمله پسیل گلابی میتوانیم از کودهای سیلیس دار مانند سیلیس پتاسیم استفاده کرد. عنصر سیلیس در درختان میوه، دیواره سلولی را تقویت میکنند و از فرو رفتن خرطوم پسیل به داخل دیواره سلولی جلوگیری میشود.
استفاده از آفتکشها، به طور منظم، تخم گذاری پسیل های بالغ زمستانی را به تاخیر میاندازد و تا حد زیادی اثربخشی پسیل ها را کاهش میدهد.
سموم توصیه شده: تیاکلوپرید، دیفلوبنزورون، فوزالون، مالاتیون، پیرترین، تیامتوکسام، سولفور، فلوپیرادیفوران، فن پروکسی میت (اورتوس)، لوفنورون، ماترین