سم شناسی

فرمولاسیون آفت‌کش‌ها

آفت‌کش به صورت ماده شیمیایی نسبتا خالصی که در کارخانه ساخته می‌شود، ماده تکنیکال( TC ) نام دارد. این ماده نسبتا خالص بوده و حاوی ۹۰ تا ۱۰۰ درصد ماده موثر است. در بیشتر موارد ماده موثر را نمی‌توان به شکل مستقیم علیه آفات بکار برد و باید عملیاتی روی آن انجام شود این عملیات آماده سازی را فرمولاسیون گویند.

 

مایع غلیظ امولسیون شونده:  EC

بیشتر آفت‌کش‌ها در ایران با این فرمولاسیون عرضه می‌شود و به صورت یک مایع غلیظ است که بـا آب رقیـق مـی‌شود.

مانند:  فوزالون ، دلتامترین

 

محلول قابل اختلاط با آب: SL

آفت‌کش‌هایی را که ماده تکنیکال آنها قابل حل در آب باشد، بصورت محلول در آب آماده مصـرف می‌کننـد. ایـن فرمولاسیون شبیه امولسیون است ولی در اثر اختلاط با آب مانند امولسیون شیری رنگ نمی‌شود.

مانند: گلیفوزیت، بنتازون، توفوردی + ام سی پی آ و پاراکوات

 

پودر قابل حل در آب: SP

در این فرمولاسـیون پـودر بـه آسـانی در آب حـل شـده و یـک محلـول حقیقـی زلال بـه وجـود می‌آورد. ماننـد: استامی پراید

 

اسپری‌ها (Spray)

اسپری‌ها جزء فرمولاسیون‌های نسبتا جدید هستند که قطر ذرات در آنها ۰,۱ تا ۵۰ میکرون می‌باشد و مهم ترین ویژگی آنها سهولت کاربرد آنهاست. این فرموالسیون دارای چهار جزء مختلف شامل ماده فعال، حلال آلی، گاز حامل و مواد معطر می‌باشد. گاز مورد استفاده در اسپری‌ها در  گذشته از نوع کلروفلورومتان بود که به دلیل آسیب به لایه ازن، امروزه از گاز بوتان بی بو استفاده می‌شود. یک نوع از این فرمولاسیون آئروسل‌های خانگی است که در آن حشره‌کش در یک حالل حل شده و همراه یک گاز حامل مصرف می‌شود در این موارد از سموم کم خطر برای انسان مثل پیرتروئیدها استفاده می‌شود.

 

میکرو کپسول‌ها:

جدیدترین فرموالسیون‌ها، میکرو کپسول‌ها هستند که ماده سمی داخل یک ماده ژلاتینی(مانند پلی وینیل) تثبیت شده و ژلاتین مزبور در زمان‌های مختلفی پاره شده و ماده سمی به تدریج به بیرون راه می‌یابد. میزان رها شدن مواد سمی با ایجاد تغییر در ضخامت و ساختمان دیواره قابل تغییر است. بنابراین در این نوع فرمولاسیون، سم برای مدت زمان طولانی در دسترس است، مقدار بسیار کمی از سم مصرف می‌گردد و نیز باعث عدم آلودگی محیط می‌شود. قطر میکروکپسول‌ها حدود ۵ تا ۱۵ میکرون است و در صورت تنفس، داخل بدن انسان باز نمی‌شوند. فرومونها را به این طریق فرموله می‌کنند. با افزودن مواد چسبنده می‌توان دوام میکروکپسول‌ها را که در آب به صورت سوسپانسیون هستند، بهبود بخشید. با توجه به اینکه در این نوع فرمولاسیون مواد سمی به تدریج آزاد می‌شوند، لذا این نوع فرمولاسیون به آزاد شونده تدریجی نیز موسوم است.

 

پودر وتابل: WP

پودر وتابل در اصل گردی است حاوی ماده ی موثر که با ماده خـیس کننـده همـراه اسـت.

ماننـد: کاربنـدازیم، اکسی کلرور مس

 

گرانوله: GR

فرمولاســیون گرانــول‌ها مــشابه  فرمولاسیون سموم گرد و غبار است بـا ایـن  تفاوت که ذرات بزرگتر و سنگین تر هـستند. گرانول‌ها توده‌های غیـر فـشرده بـوده و در  بیشتر صنایع، جامدات بـشکل کالاهـای غیـر فشرده فرآوری شده و انبار می‌شوند.گرانول‌ها حاصل ا نعقاد ماده پراکنـد ه ریـز بـه ماده درشت تر هستند. در گرانول‌ها، دانه‌ها  تقریبا هم اندازه هستند و در حـدود ۵۰ -۱/۰ میلیمتر می‌باشند.

 

مایع سوسپانسیون: (SC)   

این نوع فرمولاســیون غلیظ بوده و کرم مانند اســت. برای این منظور ماده موثر را در یک مایع به صوت معلق در آورده و در موقع مصرف با آب مخلوط می‌کنند. کار کردن با این نوع فرمولاســیون آســان بوده ودر نازل‌ها گرفتگی ایجاد نمی‌کند.

اتوکسازول ۱۰% SC. ایمیدا کلرو پراید ۳۵% SC

 

پودر برای ضد عفونی کردن بذر: DS

این فرمولاسیون به عنوان ضد عفونی کننده بذور و به صورت خشک مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مانند: تبوکونازول ۲% DS

 

روغن قابل انتشار: OD

استفاده از روغن‌های پایه معدنی و گیاهی به جای آب و امکان استفاده از بنتونیت به جای تغلیظ کننده آلی است.

ایمیدا کلروپراید ۲۴%OD..

 

پودر قابل حل در آب: SP

پودر بایستی در آب حل شده و تولید یک محلول همگن نماید.

مانند: استامی پراید  20% SP. 

 

امولسیون روغن در آب: EW

ماده فعال مایع در برابر هیدرولیز پایـدار ودر  آب نامحلول هـستند و بـشکل امولـسیون در  آب فرموله می‌شوند

مانند: تبوکونازول ۲۵% EW

 

گرانول قابل انتشار: WGD

WDG  که بصورت گرانول‌های کوچک با قابلیت اندازه گیـری فرمولـه شـده اند WDG.  نیازمند اختلاط بـا آب بـوده و در آب گرانول‌ها به ذرات ریـز شـبیه پـودر وتابل شکسته می‌شوند. این نوع فرمولاسیون نیاز به همـزن مـداوم بـرای نگـه داشـتن آن بحالت تعلیق در آب دارد.

مانند: کرزوکسیم متیل ۵۰% WDG، امامکتین بنزوات ۵% WDG

 

طعمه: Bite

در فرمولاسیون طعمه، از اختلا ط ماده فعال با غذا یا مواد جاذب دیگر اسـتفاده می‌شـود. طعمه یا به آفت می‌چسبد یا در نقـاطی کـه  آفات آن را پیدا می‌کنند قرار می‌گیرد. مقدار ماده فعال بسیار کم بـوده و معمـولا کمتـر از ۵% است. کـاربرد آ ن در کنتـرل مورچـه‌ها،  جوندگان(موش‌ها)، حلـزون‌ها و موریانـه‌هاست کاربرد اصلی در کنترل آفات مهره دار  مانند جوندگان، پـستانداران و پرنـدگان مـی‌باشد.

مانند: طعمه موش رودیفاکوم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت، استفاده از سرویس reCAPTCHA گوگل مورد نیاز است که تحت سیاست حفظ حریم خصوصی و شرایط استفاده .