هرآنچه که برای نگهداری آنتوریوم نیاز دارید را در این ویدئو ببینید…
آنتوریوم که به آن گل فلامینگو یا پالت نقاش هم میگویند، متعلق به خانواده شیپوری است مانند گل اسپاتی فیلوم که شباهت زیادی به هم دارند.
بومی منطقه ناحیه گرمسیری و جنگلهای پرباران جنوب آمریکا است.
بیشتر آنتوریوم ها از اپی فیتها (epiphyte) محسوب می شوند وروی درختان رشد میکنند و ریشه های هوایی آن میتوانند آب و مواد مغذی را از جو جذب کنند.
دلیل اصلی محبوبیت آنتوریوم، گلهای زیبای آن است البته قسمت رنگین این گیاه که ما با نام گل از آن یاد میکنیم، از نظر گیاه شناسی Spathe است، نوعی برگواره (عضو شبیه برگ) است که میتواند رنگین باشد و گل اصلی را در بر میگیرد.
گل آنتوریوم درواقع سنبله یا همان اسپات است که در یک براکته رنگی عمدتاً به رنگ صورتی، قرمز، سفید و زرد و به شکل قلب پیچیده شده است.
این گیاه به دلیل داشتن کریستالهای سمی کلسیم اگزالات و شیره آن میتواند مشکلاتی را برای دستها و چشم ایجاد کند در صورت مصرف باعث تحریک دردناک دهان و گلو و منجر به تاول زدن و ایجاد مشکل در بلع غذا و کلفت شدن صدا میشود. مراقب کودکان و حیوانات خانگی باشید.
برای رشد و تکثیر گل آنتوریوم چند روش مانند تکثیر گل آنتوریوم با بذر، قلمه زنی و تقسیم ریشه وجود دارد.
خاک مناسب گل آنتوریوم:
خاک ترجیحاً لوم شنی است که با هوموس یا آلی غنی شده باشد که به حفظ رطوبت و نیز هوادهی کمک کند. اگر برای شما مقدور باشد بهترین ترکیب خاک میتواند به این صورت باشد :
۱ ـ خزه در حال پوسیدن یا تورب (پیت) دو قسمت
۲ ـ ورمیکولیت (از سنگهای معدنی است که بعدأ تبدیل به رس میشود) یک قسمت
۳ ـ پرلیت (این هم از سنگهای معدنی است که به رس تبدیل میشود منتها ذرات آن درشتتر است) یک قسمت.
۴- تکه های ذغال
تمامی گیاهان آپارتمانی به خاک سبک با زهکشی بالا نیاز دارند چون نداشتن زهکشی موجب پوسیدگی ریشه و زرد شدن برگها خواهد شد ولی برای این گیاه هم شما میتوانید از ترکیب از خاک برگ + ماسه + کمی خاک باغچه و یا از ترکیب کوکوپیت + پرلیت + پیت ماس استفاده کنید. حتما از سنگ ریزه در ته گلدان برای بالا بردن زهکشی استفاده کنید. البته در ابتدا گفتم که میتوانید از ترکیب خاک ارکیده (پوست چوب یا خزه) با پیت ماس هم استفاده کنید. شرط اصلی خاک آنتوریوم زهکشی بالا با مواد مغذی خوب هست.
گل آنتوریوم چه میزان نور نیاز دارد؟
این گیاه نیاز نوری زیادی دارد و باید حداقل ۸ الی ۱۰ ساعت نور کافی فراهم کنید، البته توجه داشته باشید که نور این گیاه باید غیر مستقیم باشد در غیر این صورت برگها شروع به سوختن میکنند، باوجود اینکه این گیاه رو میشود خارج از خانه نگهداری کرد ولی باید در محل سایه (حداقل زمان ظهر سایه باشد) انتخاب کنید. بهترین مکان پشت پنجره جنوبی است که با یک پرده یا شیشه مات پوشیده شده باشد، توجه کنید که کم بودن نور هم باعث رشد کم و هم به تاخیر افتادن گلدهی میشود ولی می تواند کمبود نور را تحمل بکند و در این شرایط فقط زنده خواهد ماند.
میزان و نحوه آبیاری آنتوریوم چگونه است؟
یکی از اصلی ترین شرایط نگهداری گل آنتوریوم میزان و نحوه آبیاری است، این گیاه به آبیاری متوسط نیاز دارد (البته بهتر است که کمی خاک گلدان رطوبت در خودش داشته باشد ولی به هیچ وجه خاک باتلاقی را نمیپسندد) پس حتما اجازه بدهید که خاک گلدان تا عمق ۲ الی ۳ سانتیمتری خشک شود و سپس اقدام به آبیاری کنید، میزان آبیاری را در زمستان کاهش دهید، البته در زمان استراحت و خواب گیاه سعی کنید آبیاری تا حد امکان کاهش پیدا کند.
آبیاری بیش از حد باعث پوسیدگی ریشه خواهد شد و به مرور برگهای گیاه زرد و در نهایت گیاه از بین میرود ولی در کنار آبیاری زیاد آبیاری کم هم باعث پژمردگی و کم شدن میزان گلدهی خواهد شد. در کنار پژمردگی وقتی دیدید که نوک برگها قهوه ای میشود یعنی میزان آبیاری کم بوده است.
گل آنتوریوم تا چه حد به رطوبت نیاز دارد؟
این گیاه بومی مناطق گرمسیری است پس باید رطوبت خوبی فراهم کنید (حدود ۵۰ الی ۷۰ درصد)، برای رشد خوب و گلدهی به رطوبت خوبی در بهار و تابستان نیاز دارد پس سعی کنید برای آن جزیره درست کنید و یا از دستگاه بخور سرد استفاده کنید اگر بتوانید شرایط درست غبارپاشی رو فراهم کنید میتوانید روزانه صبح یا عصر گیاه رو غبارپاشی کنید. برای ساخت جزیره میتوانید سنگریزه در زیر گلدان بریزید و داخلش را از آب پر کنید تا رطوبت دائمی برای آن فراهم کنید ولی اجازه ندهید که ته گلدان با آب تماس داشته باشد.
مشکلات و بیماریهای رایج آنتوریوم
آنتوریوم هم مثل بقیه گیاهان آپارتمانی تحت تأثیر آفتهایی چون : شپشک آردآلود، کنه عنکبوتی، مگس سفید و فلس قرار میگیرد شتهها به مرور زمان روی برگها خال و انحراف ایجاد میکند.
برگهایی که نوک زرد دارند میتواند نشانه وجود کنههای عنکبوتی باشند. تریپس نیز مانند شپشکهای آرد آلود باعث ایجاد برگهای خالدار در گیاه میشود. اگر حشرات روی گیاه باقی بمانند، پژمرده میشوند و به مرور گیاه از بین خواهد رفت.
علت گل ندادن آنتوریوم چیست؟
این مشکل به علت فراهم نبودن شرایط ایده آل رشد است، اولین علت نبود نور کافی برای رشد گیاه است پس حتما گیاه را به محلی با نور زیاد منتقل کنید، اگر گیاه را زیاد آبیاری کنید مخصوصا در زمستان گلدهی متوقف خواهد شد، اگر همه شرایط وجود دارد و برگهای پر پشت دارید گیاه شما از کمبود مواد مغذی رنج میبرد حتما با کودهای کامل و کودهای مخصوص گیاهان گلدار آن را تغذیه کنید.
علت ریزش برگهای گل آنتوریوم چیست؟
یکی دیگر از نشانههای کمبود مواد مغذی و فقیر بودن خاک گلدان ریز بودن برگهای جدید هست که حتما گیاه رو تغذیه کنید.