سم شناسی

سم‌شناسی کشاورزی

تقابل بین آفت‌ها و انسان، گیاهان یا حیوانات سبب ایجاد مشکلات متعددی از جمله رقابت برای آب و غذا، آسیب به گیاهان، اموال یا حیوانات، انتشار بیماری‌ها و ایجاد مزاحمت برای انسان می‌گردد. آفتکش‌ها ترکیبات شیمیایی هستند که برای آسیب رساندن به آفت هدف طراحی شده اند و به طور آگاهانه در محیط استفاده می‌شوند تا با کمک آن‌ها بتوان حشرات، باکتری‌ها، علف‌های هرز، جوندگان و آفت‌های دیگر را کنترل نمود. آفتکش‌ها مواد شیمیایی هستند که برای کنترل آفت‌های مختلف از طریق ایجاد اثرات مخرب بر آن‌ها طراحی شده اند،

اما این مواد ممکن است به طور ناخواسته اثرات مخربی بر انسان و محیط زیست هم داشته باشند.

در طول تاریخ و از زمان شروع کشاورزی و دامپروری مدرن، مسمومیت‌های غذایی یکی از درگیری‌های مهم جوامع بشری بوده است. مسمومیت‌های غذایی افزون بر ایجاد بیماری‌ها و مسمومیت‌های حاد و تحت حاد، عامل اولیه بسیاری از بیماری‌های مزمن‌اند. امروزه، با توجه به مطالعات اپیدمیولوژیکی و آزمایشگاهی و بالینی مختلف انجام‌شده، مواد سمی و غیرتغذیه‌ای موجود در مواد غذایی یکی از عوامل اصلی بروز بیماری‌های مزمن از جمله سرطان‌هاست.

باید بدانیم که کشاورزی در جهان امروز از ۵ طریق به یکی از اصلی‌ترین مؤلفه‌های برهمزدن تعادل بوم‌شناختی و کاهنده‌ی توان زیست‌پالایی کره‌ی زمین بدل شده است که عبارتند از:

  • مصرف نادرست کودها و سموم شیمیایی
  • استفاده مفرط و نابخردانه از اندوخته‌های آبی/خاکی
  • تخریب گونه‌گونی زیستی و بوم‌سازگان‌های حیاتی کره زمین
  • تولید گازهای گلخانه‌ای و تشدید تغییرات اقلیمی
  • فشار بر منابع تجدیدناپذیر طبیعی

بنابراین، چنانچه بتوان به مدیریت درست ۵ مؤلفه یادشده همت گمارد و بازمهندسی آنها را در دستور جدی نهادهای پژوهشی، آموزشی و اجرایی مرتبط قرار داد، می‌توان امیدوار بود که کشاورزی و محیط زیست با کمترین تنش ممکن به حیات و بالندگی خود در سده‌ی پیش رو ادامه دهند.

از طرف دیگر ضرورت‌های به شرح زیر است که برای تأمین آن‌ها، چاره ای جز حرکت به سمت کشاورزی بدون سم و کود در دنیا وجود ندارد.

 ۱ -بحران انرژی

۲-مقابله با تغییرات اقلیمی

۳ -افزایش هزینه تولید نهادههای کشاورزی

۴ -تأمین امنیت غذایی پایدار

۵ -حفظ منابع پایه کشاورزی

روزی که مشاهده بدن بی‌جان پرندگان کوچکی که در اثر سم جان خود را از دست داده بودند، روی سنگفرش‌های خیابانی در یکی از شهرهای ایالات متحده، دل رهگذران را به درد آورد، هرچند تلخ بود اما یک شروع خوب بود. یک شروع برای تلاش در راستای کاهش خطرات سموم شیمیایی در محیط زندگی؛ تلاشی که با فعالیت‌های گروه‌های حامی محیطزیست و اقدام مؤثر دکتر راشل کارسون در نگارش کتاب بهار خاموش به نتیجه نشست به‌طوری که امروزه نگاه‌ها به سموم منطقی‌تر شده است. خانم دکتر کارسون در کتاب خود، در چندین فصل، مفصلا از آثار زیانبار سموم شیمیایی بر انسان و محیط زیست نوشت و با لحنی اثرگذار به فعالیت‌های مخرب انسان در محیط طبیعی پرداخت و توانست نگاه‌ها را تغییر دهد. بعد از نگارش این کتاب بود که قوانین سفت و سختی در آمریکا برای استفاده از سموم تدوین و اجرا شد که همچنان این سختگیری‌ها ادامه دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت، استفاده از سرویس reCAPTCHA گوگل مورد نیاز است که تحت سیاست حفظ حریم خصوصی و شرایط استفاده .